De motoren op onze e-bikes

Bosch Active, Active Plus of Performance motor?

  • De Active motor biedt een zeer soepele en zachte ondersteuning aan erg interessante prijs. Hij is licht, compact, stil en zuinig en geeft bovendien erg weinig mechanische weerstand wanneer men zonder ondersteuning of boven de 25 km/u rijdt. Deze motor is ontworpen voor stedelijk gebruik en occasioneel rustig toeren.
  • De Bosch Active Plus motor is de laatste telg uit de Bosch familie. Hij is compacter, stiller en biedt tot 50 Nm koppel, het perfecte compromis voor de stadsfiets. Het merendeel van de 2019 modellen tussen € 2000 en € 3000 is uitgerust met deze Active Plus die een soepelere werking heeft dan de duurdere Performance motor en bovendien energiezuiniger is.
  • Voor fietsers die een motor met wat meer pit zoeken is de Performance een uitstekende keuze. Dankzij het maximale koppel van 63 Nm kan deze motor flitsende acceleraties leveren wanneer u daar zin in heeft. Rijdt u vaak met een zwaarder beladen fiets (trailer, bagage, kinderzit,…) of woont u in een regio met al wat meer hoogteverschil, dan is deze motor ook zeker aan te raden.

400 Wh of 500 Wh batterij ?

U vindt in ons gamma modellen met batterijen van 400 Wh en 500 Wh. Het gaat hier puur om de hoeveelheid energie die een batterij kan stockeren en welke actieradius u met een "volle tank" kan verwachten. Deze parameter heeft dus geen enkele invloed op het vermogen of de prestaties van de motor zelf. Een 400 Wh batterij met een Active motor zal bijvoorbeeld in gunstige omstandigheden, met gelijk gebruik van de 4 ondersteuningsniveau's een actieradius van meer dan 70 km hebben, terwijl de 500 Wh batterij in dezelfde context bijna 90 km zal kunnen leveren. 
Anderzijds zal dezelfde 400 Wh batterij op een fiets die enkel in Eco modus wordt gebruikt, in normale omstandigheden, met een paar hellingen en matige wind en een gemiddelde snelheid van 22 km/h, u al meer dan 120 km ver brengen!

Hieruit blijkt dus duidelijk dat de omstandigheden en vooral het ondersteuningsniveau van de motor van grote invloed zijn op de actieradius. De online actieradius calculator van Bosch is een uitstekende tool om een idee te krijgen van de mogelijke actieradius van een fiets : https://www.bosch-ebike.com/nl/service/actieradius-calculator/

In ieder geval geeft een 500 Wh batterij u altijd meer reserve en extra gemoedsrust als u van langere tochten houdt.